Moikka. Laitan tänne sivuille numeroita joiden vieressä on eri koira rotuja. Ja niistä roduista löydät tietoa vähän alempaa.

1.Kääpiöpinseri

2.Chihuahua

3. Kultainennoutaja

4. Sekarotuinen

5. Mäyräkoira

6.Yorkshirenterrieri

7. Affenpinseri

8. Norwichinterrieri

9. Dalmantialainen

10. Kääpiösnautseri

11. Mopsi

12. Collie

13. Dopermanni

14.   Baijerinvuoristovihikoira

15.  Viiriäiskoira

16. Saksanpaimenkoira

 

 

 

Kääpiöpinseri             1371240.jpg 

Kääpiöpinseri on noin 25-30cm pitkä, paino on noin 4-6kg. Kääpiöpinserillä on lyhyt, tiheä ja sileäkarvainen turkki. Kääpiöpinseitä on kahta eri väriä: punaruskea ja musta. Kääpiöpinseri elää noin 13 vuotiaaksi. Kääpiöpinsereiden korvat ovat yleensä pystyt mutta joillain on eteenpäin taittuneet. Kääpiöpinserit ovat sylikoiria ja rottakoiria.  Kääpiöpinserit ovat luonteeltaan eloisia ja tempperamenttisia. Kääpiöpinserit ovat rohkeita ja tekevät vaikka mitä. Kääpiöpinserit ovat kyllä tarkkoja kun joku toinen ihminen joka ei ole meidän perheessämme astuu taloomme niin se haukkuu paljon ja lopettaa vasta kun sitä on silitetty ja sille on annettu herkkuja.  Rodussa ei-toivottuja luonteenpiirteitä ovat arkuus, heikkohermoisuus, aggressiivisuus ja liiallinen terävyys. Arkielämässä häiritsevää voi olla myös herkkähaukkuisuus.

 

Chihuahua   1371295.jpg 

Chihuahua tunnetaan maailman pieninpänä koirarotuna. Chihuahua rotua on kahta eri : lyhytkarvaisia ja pitkäkarvaisia. Chihuhua on kyllä todella vikkelä vaikka onkin pieni kooltaan. Chihuahua viihtyy todella hyvin toisten Chihuahua koirien kanssa mutta joidenkin muiden rotusten koirien kanssa menee välillä vähän aikaa että ne ystävystyvät.

Chihuahuan paino vaihtelee aika paljon puolesta kilosta kolmeen kiloon. Chihuahualla on omaan kokoonsa verrattuna todella suuret, pysty korvat.

 

Kultainennoutaja 1371414.jpg

Kultaisetnoutajat elävät n.10 vuotiaiksi. Kultaisetnoutajat ovat luonteeltaan lempeitä ja yhteistyö haluisia koiria. Kultaiseennoutajaan voi luottaa hyvin paljon, se tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja se on helppo kouluttaa. Kultaisennoutajan säkäkorkeus on uroksilla 56-61 ja naaraksilla 51-56cm. Turkkia olisi hyvä harjata paljon aina karvan lähdon aikakana koska niiltä lähtee paljon karvaa. Kultainen noutaja on väriltään Kulta ja kerma. Paino on n. 26-40kg.  Kultaisianoutajia voi kutsua nimillä:  Kultsu,Kultsi ja kultainen. Kultainennoutaja on työkoira ja sitä käytetään laajalti mm. opaskoirina sekä tullin huumekoirana. Se on myös monipuolinen metsästyskoira muiden noutajarotujen tavoin. Kultainennoutaja on myös palveluskoirarotu ja soveltuu myös palveluskoiralajeihin, vaikkakin näissä nykyisin harvemmin törmää kultaisiin.

 

Sekarotuinen  1371472.jpg

Sekarotuiset koirat elävät 15 vuotiaiksi ja välillä ylikin. Sekarotuisista koirista on mahdollista saada rotukoiria patentoimalla.   Saksanpaimenkoira oli sekarotuinen, ja siitä tuli virallinen rotu vasta kun Max von Stephanitz patentoi rodun.  Sekarotuinen koira on vähintään kahden erirotuisen rotukoiran tai sekarotuisten koirien risteytys tai vaihtoehtoisesti puhdasrotuinen koira, jota ei ole rekisteröity roturekisteriin.  Koiran rokotukset tulee kuitenkin olla kunnossa ja koira tuleekin tätä varten rokottaa Suomen Kennelliiton säännösten mukaisesti. Kunnossa olevat rokotukset todistetaan rokotustodistuksella.

 

Mäyräkoira  Meja-Masi.JPG

Mäyräkoira on lyhytjalkainen ja pitkäselkäinen koirarotu, jota käytetään ajo- ja seurakoirana. Mäyräkoirilla on lyhyet jalat ja pitkä ruumis. Mäyräkoiria on yhdeksän eri rotua: kolme karvanlaatua, joista kustakin kolme kokoa. Karvanlaatuja ovat karkeakarvainen, lyhytkarvainen ja pitkäkarvainenMäyräkoirien paino on noin 7-14kg ja   kääpiömäyräkoirien paino on noin 4-6kg. Kooltaan ne ovat normaalisti 35cm ja kääpiömäyräkoirat taas alle 20cm.     Mäyräkoirilla on pitkähköt korvat ja suippo häntä.

Mäyräkoira on reipas, toimelias ja ystävällinen, mutta joskus varautunut vieraita ihmisiä kohtaan. Se on itsepäinen ja melko herkästi loukkaantuva. Sen metsästysvietti on selvä, sekä vahtimisvietti on voimakas. Mäyräkoirat ovat tunnettuja suuren koiran luonteestaan.

Mäyräkoiria voidaan viedä koiranäyttelyihin, ja niiden kanssa voi harrastaa agilitya ja tokoa. Metsästyskokeet ovat kuitenkin mäyräkoirien ominta alaa. Kokeet jakaantuvat luola- (Lut, Lume), ajo- (Mäaj) verijälki- (Mejä) ja vesiriistakokeisiin (Veri). Vanhan käyttökoirarodun voidaan todeta olevan jakautumassa näyttely- ja käyttölinjoihin, tosin rotujärjestö pyrkii säilyttämään sen edelleen käyttökoirana ja vieteiltään vahvana.

Mäyräkoirille voi tulla mäyräkoirahalvaus, joka on nimestään huolimatta mahdollinen myös muilla koiraroduilla, mutta varsinkin pitkärunkoisilla. Yleisesti tutumpi termi sairaudelle on välilevytyrä. Välilevytyrään sairastuneen koiran välilevymassa on jonkin trauman seuraksena pursunnut selkäydinkanavaan painaen siellä hermoja.

 

Yorkshirenterrieri 292.jpg

 

Yorkshirenterrieri on alkujaan skotlantilaista alkuperää oleva pitkäkarvainen kääpiöterrieri. Rotu on keinotekoisesti jalostettu yhdistelemällä useita pieniä terrierirotuja. Yorkit noteerattiin ensi kerran omaksi rodukseen vuonna 1886. Sitä ennen se oli vain yksi muoto skotlantilaisista terriereistä.







Yorkshirenterrierillä on pitkä, silkkinen karvapeite, joka laskeutuu suorana ja sileänä maahan saakka. Yorkki on ryhdikäs, pystykorvainen ja terrierimäinen, sen runko on hieman korkeutta pidempi. Turkki on pitkää, päässä ja rinnassa kullanväristä ja muualla tumman teräksensininen. Yorkshirenterrieri painaa enintään 3,1 kg. Etenkin turkin pituuden suhteen ollaan varsin tarkkoja, sillä juuri pitkä silkkikarvainen turkki tekee koirasta Yorkin. Lyhyeksi leikattuna se on vain jokin epämääräinen kääpiökoira ja siten näyttelykelvoton. Toinen ongelmapesäke on koirien koko. Rodun korkeasta jalostusasteesta ja jalostusketjun lyhyydestä johtuen varsin usea koira kasvaa yli rotumääritelmässä sallitun 3.1 kilon. Myös värivirheitä esiintyy paljon. Etenkin kokomustan värityksen aikaansaava geenivirhe on ilmeisen hallitseva, josta seuraa, että kaikista mustan koiran pennuista tulee automaattisesti mustia. se mitä moni ei tiedä että yorkshirenterrieristä ei lähde yhtään karvaa koska sillä ei ole aluskarvaa. Suomessa rotu on melko harvinainen, ja yorkshirenterriereitä rekisteröidään alle 100 vuodessa.

 

Affenpinseri 288018577411313.jpg